El Contento's blogparadijs

New Blog zonder hulp kan ook een held niet schitteren

Posted by Sample HubSpot User on Tue, Mar 28, 2017

Alle geweldige films en alle prachtige verhalen hebben wel zo’n scène. De held komt in de problemen en dreigt kopje onder te gaan.

In ‘The Kiss of The Spiderwoman’ lijkt Luis Molina het eten van een vergiftigd bord pap niet te overleven.

In ‘It’s a Wonderful Life’ schreeuwt George Bailey stomdronken en vol vertwijfeling tot God: ‘Ik ben aan het eind van mijn Latijn'.

In ‘Star Wars’ ontdekt Luke Skywalker dat zijn ruimteschip het enig overgeblevene is in de aanval op Death Star.

 

er alleen voor staan

 

In ‘Toy Story’ realiseert Buzz Lightyear zich dat hij niets meer is dan speelgoed.

En hoe vaak staat Frodo in The Lord of the Rings oog in oog met vergankelijkheid? 

Als we met ons leven beginnen, denken we dat we alles kunnen, dat we onoverwinnelijk zijn. We vertrouwen er zelfs op dat we kunnen vliegen. Een paar dreunen later staan we met beide benen op de grond en laten we de werkelijkheid ons bestaan controleren; door schade en schande wijs geworden. 

We kijken wel uit om nog in dromen te geloven. Onbevangen? Ik ben toch niet gek! Een groot bedrijf had vorig jaar het plan opgevat om een groots project te lanceren. De vraag was alleen hoe…?? Er werd een consultant ingehuurd en die consultant had al snel door dat de leden van het marcom-team onderling nogal, eh, strijdbaar waren en dat realisme hun denken met harde hand regeerde. Daarom spoorde hij ze aan om weer eens te gaan dromen. ‘Verzin het meest waanzinnige idee waarmee je het project in één klap op de kaart kan zetten”, zei de adviseur. “Niet zo maar een big idea, maar een BIG, BIG IDEA.” De mooiste droom ooit, zeg maar. Hij beloofde zelfs een prikkelend prijsje voor de winnaar.

Een paar weken later kwam het marcom-team bijeen om hun dromen aan elkaar te presenteren. Er zaten waanzinnige kronkels bij. Sommige waren zo doldriest en knettercreatief, dat kwalificaties als ‘roekeloos’ en ‘onverantwoord’ door de kamer vlogen. Wat op zich raar was, omdat vantevoren was afgesproken dat alle deelnemers in vrijheid mochten dromen en praten.

Uitzinnig waanzinnig te gek

De volgende dag maakten de consultant en de communicatiemanager de winnaar bekend: een jonge vrouw die pas een paar maanden op de afdeling verbleef. De meeste teamleden hadden een dubbel gevoel bij haar droomidee. Aan de ene kant was het te-uitzinnig-waanzinnig-te-gek-voor-woorden en aan de andere kant kon het gewoon niet. Wat de vrouw wilde was min of meer wettelijk verboden. Nou ja, officieus verboden dan.

Het marcom-team morde. Er ontstonden kampen. Het grootste deel van het team ging terug naar kantoor om weer aan het werk te gaan. Wat een fantastische dag moest zijn, werd another day at the office. Een enkeling werd stoutmoedig en betichtte de adviseur en de manager van vals spel. De argumentatie was wat ingewikkeld, maar kwam erop neer dat je mensen niet moet vragen om hun dromen na te jagen als je toch niet van plan bent om uit je eigen werkelijkheid te stappen. De winnares zat ook in dit kamp. Ze was murw en wist niet hoe het verder moest.

De consultant en de manager lieten de frustraties de vrije loop. Ze genoten er stiekem van. Ze wachtten op feedback, maar die kwam niet. Berusting leek het te gaan winnen. Korte tijd later riepen ze het team daarom weer bij elkaar en vroegen wat er nodig was om het winnende plan uit te voeren. De jonge vrouw sprong op alsof ze door een bij in haar bil was gestoken en danste en juichte. De overige marcom-leden waren totaal verrast. Stilaan verdween het gemor. Lethargie werd ingeruild voor positieve energie en met elkaar maakten ze de zotste droomlancering waar. Ze werkten harder dan ze ooit hadden gedaan, met een enthousiasme dat dieper was dan een wensput.

If all you’ll ever do is all you’ve ever done, then all you ever get is all you ever got.

Dromen vergen moed, net als heldendaden verrichten. Het is niet eenvoudig om de werkelijkheid achter je te laten, uit je comfortzone te stappen en weer dingen te gaan doen waarin je ooit geloofde en die je het gevoel gaven dat je vloog. Maar iedereen kan het. Alleen niet alleen. Dat is het interessante aan de penibele situaties waarin filmhelden terechtkomen. Ze hebben de hulp van een ander nodig om te kunnen schitteren.

Er is altijd wel een oogverblindend mooie vrouw die James Bond uit de penarie helpt.

Sam redde Frodo.

sam frodo

Buzz Lightyear kon leunen op cowboy Woody.

De winnares van de droomwedstrijd vond de communicatiemanager aan haar zijde.

Ieder verhaal, ieder mens kent zo zijn eigen comeback. De droom hoeft het dus niet af te leggen tegen de werkelijkheid. Maar … je moet erin geloven. Je moet erin geloven dat het mogelijk is. En je moet het willen. Je moet vooral de hulp van anderen willen accepteren.

Zijn we daartoe in staat?

In eerste instantie zou ik zeggen van wel. Wat is daar nou moeilijk aan?

Ja, wat is daar nou moeilijk aan?

Maar als je scherper kijkt blijken veel mensen niet in staat om hulp te aanvaarden. Het wordt als inmenging gezien. Ik ben zelf zo'n type. Hulp past(e) niet in mijn kijk op hedendaags heldendom. Een succesvol mens doet het zelf, je hebt je zaakjes op orde en als je toch iets nodig hebt dan koop je dat. Je maakt je eigen keuzes.

Maar maakt je dat tot een held? Zorgt zo’n houding er juist niet voor dat je risico-avers wordt en je dromen juist niet meer najaagt? In alle eerlijkheid kunnen we niet of nauwelijks accepteren dat we een soort Buzz Lighyears zijn, stukjes speelgoed waarvan de batterijen opraken. Het vergt moed om je eigen verhaal eens tegen het licht te houden en te bepalen waar je staat. Durf je nog te dromen? Sluimert nog ergens het gevoel dat je zou kunnen vliegen? Of heeft de werkelijkheid je eronder gekregen? Zou je hulp kunnen gebruiken? Ben je bereid een ander te helpen, zodat die een heroïsche comeback kan maken en zal schitteren als duizend sterren?

De echt grote verhalen zijn geschreven met het bloed, zweet en tranen van de held en van de mensen die hem (of haar) van de ondergang redden, die hem (of haar) de kans boden een comeback te maken waar de meeste mensen een brok van in hun keel krijgen als ze het zien.

Om een homerun te slaan moet je durven missen. Om tot een held uit te groeien zou je weleens heel hard de hulp van een ander nodig kunnen hebben. 

Wen er maar aan.

Wen er maar aan dat je er niet alleen voor staat.

En droom

Droom.

Droom!

Een levensverhaal is en blijft mooier dan de werkelijkheid. 

 

 

 
 

Tags: risico, verhalen, communicatie, communicatiemanager, samenwerking, André Bisschop, big idea

Wat is jouw meest memorabele klantervaring ever?

Posted by André Bisschop on Sun, Jul 12, 2015

Laatst vroeg een vriend wat mijn beste klantervaring ever was.

Hotel Colon, zei ik. Hotel Colon in Barcelona. Het is alweer even geleden dat ik er voor het laatst was. Maar de herinnering is blijvend. We waren met de kinderen op vakantie aan de Costa Brava toen we het plan opvatten om Barcelona te bezoeken. Dat er Formule 1 was dat weekeinde wisten we, maar we besteedden geen aandacht aan de bezoekers van zo'n internationaal evenement. Een stad is groter dan eencircuit, nietwaar? Dat Barcelona hetzelfde weekeinde een giga huishoudbeurs hostte, waar half Spanje op afkwam, konden we natuurlijk niet bevroeden. Dus kregen we bij elk hotel waar we aanklopten, hetzelfde te horen: COMPLETO. En daar word je, zacht gezegd, niet zo contento van.

Schermafbeelding_2015-07-12_om_08.59.43

Uit radeloosheid reed ik ten slotte naar Hotel Colon. Een chique hotel, recht tegenover de Cathedral de Barcelona waar je met egards wordt behandeld en een kamer al snel € 200 per nacht doet. Als ik naar Barcelona moest om een voetbalwedstrijd te verslaan of een bekende voetballer of trainer te interviewen, dan boekte mijn werkgever regelmatig een kamer in dat hotel. Maar nu vierden we vakantie met z'n vieren en hadden we twee kamers nodig, waarvan de kosten voor onze eigen rekening zouden komen. Omstandigheden veranderen perspectieven.

De receptionist knikte vriendelijk toen ik bezweet binnenwandelde. Hij keek me onderzoekend aan, rommelde wat achter zijn computer en riep tot mijn grote verrassing:

"Mister Bishop, so good to see you'.

Ik voelde me overrompeld. Alle snertgevoelens waren direct opgelost, in het grote niets. Ik schoot in de lach. Hij legde uit dat het erg druk was in de stad, vanwege de Formule 1 en de beurs, dat alle hotels vol zaten en het zijne ook. 'Ik heb twee kamers nodig', zei ik en wees naar buiten, waar vriendin en kinderen op het plein in de zon waren gaan zitten. Hij dook weer in zijn computer, wenkte zijn manager en zei na kort overleg: 'Mister Bishop, we kunnen u twee kamers op de eerste etage bieden, naast elkaar, met uitzicht op het plein. U moet even geduld hebben, omdat we een aantal van onze gasten een andere kamer moeten aanbieden om ruimte voor u te creëren."

Een uur later was het geregeld. Twee heren ruilden hun tweepersoonskamer in voor een eenpersoonskamer op de derde etage, en wij lagen eerste klas. Het is majestueus om te ervaren dat iemand alles in het werk stelt om jouw probleem op te lossen, zodat je onbekommerd kunt genieten van het leven en de stad, in dit geval. Hoe het matras voelt, of het ontbijt wel of niet bij de prijs zit inbegrepen en het doucheputje van haren is ontdaan, maakt dan al niet meer uit. Je koopt het gevoel dat een product je geeft.  Het gevoel bepaalt de waarde.  Ik kan met de beste wil van de wereld niet vertellen of de kamers van Hotel Colon comfortabel zijn of niet. Maar ik rangschik het hotel onder de beste waar ik ooit de nacht heb doorgebracht, omdat ik nergens persoonlijker ben ontvangen en me zelden zo welkom heb gevoeld als toen. Dat verhaal vertel ik iedereen die het horen wil. 

Hoe de receptionist wist wie ik was? Hij herinnerde zich mijn gezicht en had me mijn auto zien parkeren. Nederlands nummerbord. Hij zocht me op in de elektronische gastenlijst, waar ik dankzij mijn achternaam bijna bovenaan stond.

Mister Bishop...

Hoe persoonlijker de boodschap, des te impactrijker de indruk.  

 

Lees ook: 

Contentologie, het nieuwe woord voor content marketing

Waarom er helemaal geen next big thing in marketing is

Hoe oubollig is een eerlijk verhaal?

 

 

 

 

Tags: verhalen, relevant, El Contento, blije medewerkers, storytelling, Bright stories

Wat een merk echt onweerstaanbaar maakt

Posted by André Bisschop on Mon, Jun 15, 2015

muzes van g star

                            De muze(s) van G-Star Raw
 

Grootsheid voel je. Je weet meteen wanneer iets waanzinnig goed is. Misschien dat je de reden niet 1,2,3 onder woorden kunt brengen, maar je voelt de aantrekkingskracht, je begrijpt dat je er iets mee moet. 

Om dichterbij te kunnen komen maken marketing- en communicatiemanagers scherpe analyses. Waar zit 'm die grootsheid in? Ze brengen de details van geliefde merken in kaart, ze ontleden de competenties hun leiderschap en zoeken naar de elementen die tot loyaliteit leiden.

Uiteindelijk komen ze tot de conclusie dat on-weer-staan-bare merken 5 grote gemene delers hebben. 

1. Een muze

Geliefde bedrijven hebben een bron van inspiratie. Ze adoreren iemand met een eigen kijk op de wereld, een verlangen, noodzaak of probleem voor wie ze het verschil willen maken.  

2. Een gids

Leiderschap is er niet voor eigen naam en glorie. Een geliefde leider gedraagt zich als gids en doorziet welke veranderingen mensen willen. 

3. Een doel

Een gemeenschappelijke visie en een brandstory waar ook medewerkers blij van worden.   

4. Een gepassioneerd team

Geen enkel geliefd bedrijf kan zonder gedreven, talentvolle medewerkers die de visie tot uitvoer willen brengen, die alles in het werk stellen om hun klanten te geven wat ze verlangen.

5. Een fantastisch product, een geweldige dienstverlening

Zo'n fantastisch product of geweldige dienst sluit naadloos aan bij de kijk op de wereld die de muze erop nahoudt. Het product vervult haar/zijn wensen en behoeften. Het weerspiegelt de visie van het merk en belichaamt het doel.  

De beste producten en diensten ontstaan wanneer merken echt geven om de mensen voor wie ze bestaan. 

Tags: blije medewerkers, origineel, doelgroep, communicatiemanager, brandstory

Hoeveel bedrijven hebben een verhaal waar een mens warm van wordt?

Posted by André Bisschop on Tue, Apr 07, 2015

 

describe the image

Afgelopen week woonde ik het mini-congres 'Semler in de polder' bij dat werd georganiseerd door De Baak in Driebergen. Een inspirerende middag met veel gelijkgestemden die vrijwel allemaal gedreven worden door idealisme en de gedachte dat hiërarchische werkstructuren hun langste tijd hebben gehad. In dit gremium ontmoette ik Marischka Brouwes, de eigenaar van Leadworks, een bedrijf dat zich bezighoudt met B2B leadgeneratie, new business, telefonische acquisitie, salestrainingen en websiteleads. We spraken zo eens wat over zaken doen en over bedrijven en over onze gezamenlijke ervaring dat vrij veel organisaties het lastig vinden om te verwoorden waarin ze goed zijn, laat staan waarmee ze zich onderscheiden. 

Voor Leadworks is dat een probleem. Als je wordt gevraagd om new business te acquireren, is het belangrijk te weten waarin een bedrijf uitblinkt en wat het zo bijzonder maakt. "Als ik potentiële klanten niet kan vertellen waarom ze met jouw bureau in zee moeten gaan, dan hoef ik ze niet eens te bellen", zei Marischka. Zonder verhaal heeft communicatie geen zin.

Het valt Marischka op dat bedrijven een standaard verhaal vertellen. Het verhaal is soms zo algemeen dat het net zo goed op de concurrent van toepassing kan zijn. Met de visie, de missie en de kernwaarden van hetzelfde laken een pak: inwisselbaar.

Recent zag ik op Twitter nog een lijst betekenisloze woorden voorbijkomen. Ik noem er een paar:

professioneel, betrokken, samen, open, prestatiegericht, innovatief, gedreven, klantgericht, duurzaam, creatief

Huh, denk je dan... Dit zijn toch juist woorden die veelvuldig worden gebruikt als kernwaarde en dikwijls opduiken in missies en visies van organisaties? Inderdaad, dat zijn deze woorden. Op de een of andere manier klinken ze heel vertrouwd, maar zijn ze tegelijkertijd als begrip inhoudsloos.

Professioneel wil iedereen wel zijn. Maar wat is het? Wat zijn professionele lichtoplossingen? Wat betekent professionele ondersteuning bij vermogensvraagstukken? 

Hetzelfde geldt voor creativiteit. Ook zo'n containerbegrip. Het wordt pas interessant als je kunt aangeven waarin jouw creativiteit verschilt van de creativiteit van je concurrent. Wat is jouw meerwaarde? 

En waarom vind jij ook alweer dat jouw organisatie innovatief is? Waaruit blijkt dat?

Waarom zet je de klant centraal? Uit overtuiging? Of omdat het momenteel een trend is om dat te 'doen'?

Waarom is gedrevenheid zo belangrijk? Wat versta je er überhaupt onder? 

 

Om succesvol zaken te doen en potentiële klanten voor je te winnen is een duidelijk merkverhaal eerste vereiste.

Het is jammer van de tijd en de investering als je een geweldig product hebt ontwikkeld, maar het merkverhaal niet kunt vertellen. Kari-Anne Fygi schreef op Marketingonline dat een merkverhaal uit 8 ingrediënten moet bestaan: relevant, geloofwaardig, fascinerend, overtuigend, tijdgebonden, begrijpelijk, informatief en authentiek. Maar daarmee kun je nog steeds alle kanten op. Doie woorden zijn zo inhoudsloos als veel merkwaarden. Want wat ik fascinerend vind, spreekt een ander misschien helemaal niet aan. Hetzelfde geldt voor relevantie of overtuigingskracht. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik iets zinvol acht, wat volgens een ander volstrekt zinloos is.

Kari-Anne schrijft verder: 'Mensen amuseren zich graag met verhalen uit Hollywood, maar dit gaat niet op voor verhalen van bedrijven. Als consumenten worden gevraagd te overwegen om een product of dienst te kopen, dan willen ze de waarheid horen en niet een mooi verhaaltje. Ze willen bewijs dat wat ze kopen, daadwerkelijk werkt.'

Op dit punt ben ik het niet eens met Kari-Anne. Ze heeft gelijk dat mensen ontvankelijk zijn voor het bewijs dat een product werkt, maar ik denk dat bedrijven juist ontzettend veel kunnen leren van filmscripts. Samen met storyteller Menno de Boer ben ik momenteel druk doende om de kracht van film te vertalen naar een script voor een duidelijk merkverhaal, zonder sprookjes te vertellen en de waarheid geweld aan te doen. Om dat te verwezenlijken, hebben we het uitgangspunt van het merkverhaal omgedraaid. We gaan helemaal niet meer uit van het merk, maar van de klant, van zijn beleving, van zijn perceptie. Dat lijkt een open deur, maar helaas, dat is het niet.

De klant wil antwoord op drie vragen.

 1. Waarom doet dat bedrijf wat het doet?
 2. Waarom moet ik dat bedrijf kennen?
 3. Wat lost dat bedrijf voor mij op? 

Door deze drie componenten in een script te vatten, ontstaat een eigen, onderscheidend verhaal. Zeker als je het verhaal filmische waarde geeft. Zo'n verhaal blijkt dan niet alleen interessant te zijn voor klanten maar ook voor medewerkers. In een duidelijk merkverhaal komen alle antwoorden op alle vragen samen, in een vorm die de aandacht trekt. Ik ontwikkelde zo'n verhaal al eens voor Dichterbij, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van verstandelijk beperkte mensen. De basis werd gelegd met een merkverhaal waarmee Dichterbij aangaf waarom het zo belangrijk is om te vertrouwen op de zelfstandigheid van verstandelijk beperkten. Mensen kunnen meer dan ze denken en nog veel meer dan we elkaar toedichten. Ze hebben recht op een zo groot mogelijke mate van zelfstandigheid. Daarom daagt Dichterbij ieder mens uit.

Het verhaal had een enorme impact. Op de cliënten van Dichterbij, op de medewerkers, op de vrijwilligers en op de organisaties waarmee Dichterbij samenwerkte. Op basis van het merkverhaal ontstonden persoonlijke verhalen van cliënten die vertelden wat ze allemaal zelf konden en hoe blij ze waren dat ze niet als zorgobject werden gezien, maar als mens met mogelijkheden. Dat gaf ouders en familieleden weer een enorme boost: hun dierbare werd serieus genomen. Bedrijven, organisaties en gemeenten uit de omgeving reageerden verrast. Zouden ze dan toch een gehandicapte in dienst nemen, vroegen ze zich af ...

Een duidelijk merkverhaal zorgt voor beweging (net zoals vertrouwen dat doet).

Het merkverhaal van Interpolis is misschien wel het beste van Nederland. In elk geval het meest effectieve. De organisatie is intern net zo transparant als ze naar buiten toe vertelt. Alles klopt en dat doet het al jaren. Beloften worden niet geschonden, de informatie die wordt verstrekt is glashelder. Ook hier is vertrouwen de basis van het verhaal. Interpolis vertrouwt zijn klanten en zijn medewerkers en geeft ze een grote mate van zelfstandigheid. Door dit aspect in alle marketingactiviteiten terug te laten komen, is een effectieve manier van communiceren ontstaan, en daar houdt de Nederlandse consument van. Een duidelijk, consistent verhaal trekt aan. Verwarring stoot af. 

Daarom heeft Marischka van Leadworks een vragenlijst opgesteld die haar opdrachtgevers moeten invullen. De antwoorden vat ze in een verhaal waarmee ze potentiële klanten probeert te enthousiasmeren voor een new businessgesprek met haar opdrachtgever. 

Daarom stelt El Contento nu een workshop samen die ondernemers en (communicatie)managers helpt om hun verhaal duidelijk te gaan vertellen. Met efficiency, vertrouwen, werkgeluk en omzetgroei als gevolg. Door om te denken en de wereld vanuit menselijke waarden te benaderen, ontstaan zinvolle verhalen. En wat zinvol is, communiceert!  

 

 

Tags: communicatiemanagers, El Contento, creativiteit, storytelling, brandstory, merkverhaal, innovatie

Waarom we wél veranderen dankzij fantasie en verhalen (en niet dankzij theorie)

Posted by André Bisschop on Wed, Mar 18, 2015

Wie deel 1 heeft gemist van El Contento’s serie ‘Big ideas over verandering’ hoeft niet te treuren. Klik hier en je leest waarom je ook alweer bent gemaakt om te veranderen.

Dit tweede blog gaat over blokkades die mensen kunnen ervaren bij verandering en hoe die blokkades kunnen worden opgeheven en waarom Richard Branson gelijk heeft.

p46 Out of this world Richard Branson630x350.ashx

Richard Branson, ondernemer.

“I cared more about winning than I did about people”, zei een manager van een voorname organisatie toen ik haar sprak over een geflopte fusie. Ze had geen oog gehad voor de waarde van mensen en ze bloosde niet eens. 

Ze was niet in staat gebleken om haar personeel duidelijk te maken waarom de fusie zo belangrijk was.

Ze was ook niet in staat gebleken om haar personeel bij de verandering te betrekken. Sterker, ze had het niet eens overwogen.

Verder was ze niet in staat gebleken om het waarom van de verandering op haar personeel over te brengen. “Het bleef hangen.

Ze had geluisterd naar de uitingen van onrust, maar er niets mee gedaan. Ze had zich laten vertellen dat zulke signalen vanzelf ophouden.  

O zeker, ze had zelf een aantal blokkades gevoeld en overwonnen toen ze de fusie gestalte ging geven, maar ze had er niet bij stil gestaan dat haar personeel soortgelijke blokkades zou kunnen hebben.

Niets menselijks is ons vreemd.

Mensen.

"Mensen”, zegt Richard Branson, een van 's werelds meest geciteerde ondernemers, “mensen zijn de kern van succesvol zakendoen. Mensen, mensen, mensen. Geef ze de vrijheid om zich te ontwikkelen, zodat ze ergens anders kunnen gaan werken. Maar behandel ze zo goed dat ze nergens anders willen werken. In welke branche je ook opereert, je medewerkers zijn je grootste voordeel ten opzichte van je concurrenten.

Bransons statement is er een om gehoord te worden - en gedeeld. Daarom citeer ook ik hem nu, op dit punt in het verhaal. Bedrijven die succesvol willen veranderen, zullen de focus in de eerste plaats op hun medewerkers moeten leggen en hun eventuele blokkades moeten wegnemen. Dat is de implicatie van verandering. Je moet er iets voor (willen) doen. Dat verandering een constante factor is in ons leven, weten we zo langzamerhand allemaal wel. We wisselen van partner, we wisselen van politieke partij, van sportclub, van interesse,van baan, van studie, van huis, van parfum, van smaak, van vriendschappen... We veranderen continu en bepalen graaf zelf het tempo. Soms veranderen we tegen heug en meug en soms verlangen we zo hevig naar verandering dat ze niet radicaal genoeg kan zijn. 

In het woord 'verandering' schuilt dus niet het probleem. Wat anderen ook mogen beweren, we zijn van nature gewend aan veranderen. Het gedoe begint eigenlijk pas als derden (bedrijven, organisaties of overheden) een verandering van ons verlangen; als ze ons vragen of opdragen om iets te doen of om ons aan te passen. Op zo’n moment kan veranderen heel ingewikkeld worden. Zo ingewikkeld dat veel mensen in de contramine schieten, acute stress krijgen en zich laten overmannen door chagrijn. 

Hoe komt dat nou?

Laten we het begrip verandering voor het gemak even plat slaan. Veranderen komt erop neer dat er iets moet gebeuren dat ertoe leidt dat iets niet hezelfde blijft, maar dat er iets anders ontstaat. In bedrijven kan dat van alles zijn. 

- een werkproces

- een reorganisatie 

- nieuwe arbeidsvoorwaarden 

- verhuizing

- robotisering

- fusie 

- nieuw pensioen

Bedrijven die zulke veranderingen willen adresseren en het gedrag van hun medewerkers willen beïnvloeden, kiezen vrijwel zonder uitzondering voor een directieve benadering: Gij zult … De organisatie gaat veranderen (meestal uit economische overwegingen) en de medewerker moet mee in die verandering. Bij voorkeur moet hij er nog trots op zijn ook. Gij zult ... Vervolgens giet de afdeling communicatie er op last van de directie een frisse, vrolijke internal branding saus overheen en voilà, de verandering is klaar voor acceptatie en naleving. 

Gij zult ...

HELAAS, GIJ ZULT NIETS…

Velen van ons blokkeren als er iets van ons wordt gevraagd, zodra ze merken dat het niet om 'ons' gaat en dat ze als figuranten vanuit de coulissen mogen toekijken.

Blokkade 1>Na één plenaire mededeling weten we echt niet of de verandering belangrijk is voor ons eigen belang.

Blokkade 2> Verandering brengt risico met zich mee en we hebben geleerd om risico’s zoveel mogelijk te mijden

Blokkade 3 > We zijn heus nieuwsgierig naar nieuwe wegen, maar we raken liever niet kwijt wat we hebben

Blokkade 4> We voelen geen vertrouwen en/of veiligheid

Blokkade 5> Ons brein heeft tijd nodig om zich nieuwe informatie eigen te maken en weigert energie te verspillen aan iets waarvan we niet weten of de uitkomst gunstig voor ons is. 

Organisaties weten dit natuurlijk ook en zoeken naar manieren om medewerkers zo snel mogelijk door het ‘rouwproces van de verandering’ te trekken. Ze vertrouwen dikwijls op theoretische stelsels, met een wetenschappelijke onderbouwing.

Maar laten mensen zich in een theorie vangen? 

Dat is een interessante kwestie. Pedagoog Janusz Korczak geloofde daar niets van. "Theorieën kun je terzijde schuiven, mensen niet." Dat zinnetje heeft een onmetelijke diepte. De zin schetst bijvoorbeeld dat mensen als 'lastig' worden ervaren en theorieën als 'veilig'. Korczak bekommerde zich als pedagoog in Warschau voor alles om kinderen. Maar de relatie tussen volwassene en kind vertoont in veel opzichten opvallende gelijkenis met de relatie tussen baas en medewerker. Daarom is Korczaks visie plezierig disruptief. Zo pleitte hij ervoor om vertrouwen als uitgangspunt van alle omgangsvormen te nemen. Vertrouwen in plaats van wantrouwen, want wantrouwen is fnuikend voor een gezonde relatie, waarin mensen zich veilig kunnen ontwikkelen. Andere steekwoorden: intuïtie, waarneming en fantasie.

En dan wordt het eng, want waarneming, intuïtie en fantasie appelleren aan gevoel, aan emotie en aan ontdekking. Stuk voor stuk woorden waar managers niet 'veel mee kunnen'. Of zoals de manager wier fusie mislukte, zei: "Te zweverig."

Grappig, vind ik dat. Want juist met louter economisch gewin in de ogen en wetenschap in het hoofd kan de werkelijkheid er verschrikkelijk troebel uit zien. Medewerkers worden echt geen happy fan van managers die geen respect tonen, maar wél 101% inzet verlangen.

Medewerkers raken niet gemotiveerd door de befaamde 10%-reductie-mededelingen van adviesbureaus als McKinsey die organisaties doorlichten en flexibeler maken.

Medewerkers worden niet veranderingsgezind van de mededeling dat ‘hun gedrag ze wel eens hun baan kan kosten’.

En medewerkers worden niet gemotiveerd door harde doelen, zoals 350% meer winst.

Het gros van de medewerkers zal door deze boodschap geen steek harder werken.  

Waarom zouden ze?

Omdat het theoretisch model het voorschrijft?

 

theoretisch model verandering

Laten we eerlijk zijn: hier zit toch geen menselijkheid in?

Mensen die niet in het centrum van de macht bivakkeren hebben echt andere belangen en andere triggers.

Zij zijn gebaat bij

 • een compliment
 • blind vertrouwen
 • veiligheid
 • ruimte en tijd om te veranderen
 • perspectief
 • menselijkheid

Mensen die het in organisaties niet voor het zeggen hebben raken gemotiveerd door een perspectief dat ze kunnen bevatten en waarover ze kunnen fantaseren en waarmee ze zich kunnen identificeren. Zelfs in het uiterste geval (bijvoorbeeld bij massaontslag) kun je uitzicht bieden dat lonkt en op instemming kan rekenen. Zo houden mensen van verhalen waarin ze hun eigen situatie herkennen. De hoofdpersoon van het verhaal worstelt met fikse twijfels, om vervolgens een verandering door te maken en te gaan geloven in wat hij doet. Wij vinden dat prettig omdat deze verhaallijn overeenkomt met ons eigen verhaal. We twijfelen, we lopen tegen problemen aan en dan ineens ontmoeten we iemand die een oplossing voor onze blokkade(s) aanreikt, waarna zich een omslag voltrekt en we recht op het (gezamenlijke) doel kunnen afgaan.

Zulke verhalen bewegen ons. 

Zulke verhalen motiveren ons.

Menselijk. Kwetsbaar.

Waarneming. Intuïtie. Fantasie.

Zou het geen BIG IDEA zijn om eens te gaan vertrouwen op de natuurlijke veranderkracht van mensen?  

 

 

                        Zo wordt veranderen wél leuk

 

 

Tags: risico, verandering, blije medewerkers, big ideas, communicatie, big idea, oplossing, happy fans

Succesvolle content marketing? Verbeter de interne communicatie!

Posted by Bert Groothand on Tue, Jan 27, 2015

Afgelopen weken veel gesprekken gevoerd, tenslotte moet je als beginnend ondernemer veel kopjes koffie drinken. Zo heb ik tenminste geleerd uit talloze sites met tips voor iemand die een eigen zaak begint. Los van de blaren op de tong levert het je veel inzichten op. "Cóntent marketing, tja… je leest er wel over natuurlijk, maar wat is dat nou precies", is een van de reacties die je met enige regelmaat krijgt. "Content marketing met focus op intern? Hè? Wasdatnouweer???"

Er is nog veel te winnen, is mijn conclusie na weken van veel gesprekken over dit onderwerp.  Als communicatiemensen of marketeers al weten wat de gevleugelde kreet precies inhoudt, dan hebben ze het altijd over directe marktbewerking. En over contact met de klant en over exposure, maar NOOIT, werkelijk NOOIT over interne communicatie. Boeiend! (en natuurlijk vreemd).

Termen als internal branding of alignement staken een tijdlang met enige regelmaat de kop op. Maar ook dat lijkt voorbij. Het is in economisch mindere tijden ook wel een beetje verklaarbaar; als de verkoopcijfers teruglopen is de eerste reflex 'snel meer contact met de klantgroepen leggen'. En wat is er nodig om dat voor elkaar te krijgen? Nog harder roepen dat je product zo geweldig is ... Dat zal maar ten dele helpen. Wat dacht je van 'eens goed naar binnen kijken?' Hoe zitten je eigen medewerkers erbij? Snappen die überhaupt nog waar een merk voor staat? 

Want: een geweldig belangrijk onderdeel in je verkoopproces is de houding van de medewerkers.

Dus? Meer naar buiten toe doen, of misschien ook en vooral meer aandacht aan het gedrag van je medewerkers besteden?

Het interne deel van content marketing wordt over het algemeen vergeten. De oude corporate communicatie-wetten gelden nog steeds. 80% (nou ja, het mag ook 75% zijn) van je imago in de buitenwereld wordt bepaald door het gedrag van je medewerkers. OEPS, blijken die oude corporate figuren nog steeds een beetje gelijk te hebben. Een voorbeeld: wie wil winkelen bij een warenhuis waar je de ervaring hebt dat het personeel je als klant eerder als een storend element ziet dan als iemand die ze kunnen helpen met raad en daad en daarna een harde verkoop? Oubollige inrichting? Te breed assortiment? Op zich niet handig, voor welke winkel of warenhuis dan ook. Maar structureel chagrijnige kassières? Dat is écht een reden om als klant niet meer naar binnen te gaan.

Content marketing met nadruk op intern noemen wij contentologie; de kunst en wetenschap van content. Begrijpen hoe content werkt, waar content werkt, welke content werkt en waarom welke content werkt. Onderzoek, kennis, inzicht en creatie vormen de basis van ons denken. Contentologie betekent dus niet dat de zoveelste topmanager via een intern memo laat weten hoe zijn ideaalwereld eruit ziet. Geen top down-communicatie, maar in gesprek gaan met de eigen mensen/medewerkers. En niet over het mooie weer, of over de slechte koffie uit de automaat, maar op basis van de uitgangspunten van het bedrijf over het DNA dat daarbij hoort. Ze meenemen in de strategie van het bedrijf, ze mee laten denken...

Happy fans van Coolblue

Happy fans van Coolblue

Een paar jaar geleden begon het ene bedrijf na het andere te blaaskaken over duurzaamheid. Mooi doel. Lag lekker in de mond, was in de mode én je kon je er geen buil aan vallen. Wel dus, want als snel bleek dat bedrijven intern helemaal niet waarmaakten wat ze allemaal aan sociaal-maatschappelijk wenselijks ze over dit prachtonderwerp naar buiten toe roeptoeterden. Met als gevolg: de reputationele schandpaal! Lekker verhaal…

Binnen waarmaken wat je buiten belooft, is een ogenschijnlijk semi-ouderwets adagium. In slechte tijden verdwijnt zoiets onmiddellijk achter de horizon. Schiet vrijwel iedere manager in de oude reflexen; dan moet de nadruk liggen op direct-verkoop-bevorderende acties. En die medewerkers? Ach, die zijn dan tóch ontevreden, dat komt dan wel weer als de verkopen weer aantrekken. Niet dus. 

Content marketing is het langdurig aangaan van een relatie van een bedrijf met duidelijk gedefinieerde doelgroepen. En het wordt steeds duidelijker dat contentologie met die focus werkt.

Maar wat ís dat dan die relatie? Een relatie van een doelgroep met een gebouw? Met een logo? Of toch met de mensen die er werken?

Precies!

Je zult aandacht moeten geven aan mensen, je eigen medewerkers. Er zijn wel 19 redenen waarom je Happy Fans van je medewerkers moet proberen te maken. Betrek ze bij je activiteiten om contact te leggen met klanten, om ze te overtuigen. Maak gebruik van de kennis en ervaring van je medewerkers. Hun verhalen zijn van grote toegevoegde waarde.

Wist je dat maar 8% van de Nederlandse medewerkers zich écht betrokken voelt bij hun bedrijf? Acht! Hoe tragisch is dat?! Coolblue heeft het als een van de weinige bedrijven goed begrepen. Het werkgeluk van mensen staat centraal. Dat betekent dat medewerkers hun expertise mogen tonen. Dat doen ze via blogs, via video's en via de service die ze verlenen.

Medewerkers moeten passen bij het DNA van het merk en het bedrijf. Dat begint al bij de werving en selectie en daarna bij de interne communicatie. In moeilijke tijden is dat dus het eerste dat wordt geschrapt. Onbegrijpelijk, maar waar. Want hoe kan een bedrijf, en dan vooral in de dienstverlening maar ook in retail, nou waarmaken wat in bijvoorbeeld reclames wordt beloofd, als je je eigen medewerkers niet vertelt wat je als bedrijf of merk wilt zijn?

De interne component is El Contento's focus binnen de contentologie. Grote betrokkenheid van medewerkers is een essentieel onderdeel van het moderne verkoopproces. We hebben nog heel veel prachtige gesprekken voor de boeg. 

Tags: geloofwaardig, communicatiemanagers, content marketing, relevant, El Contento, blije medewerkers, waarom content, content strategie, contentologie, interne communicatie, content, happy fans

BIG IDEAS OVER VERANDEREN. DEEL 1. NIEUW PARADIGMA: MENSEN ZIJN GEBOUWD VOOR VERANDERING

Posted by André Bisschop on Sun, Jan 11, 2015
Mensen willen niet veranderen. 
Nee echt, ze willen niet.
Mijn medewerkers zijn verandermoe; dat zie je toch?!
Veranderen? Dat is het moeilijkste dat er bestaat!
Mensen zijn gewoontedieren, ze kunnen helemaal niet veranderen. Verandering maakt ze angstig.

Zulke uitspraken hoor je geregeld. Wij, bij El Contento, wel tenminste. En als je ze niet hoort, dan lees je ze wel.

Maar kloppen ze ook?

Kijk eens om je heen…

Hebben al die leuke, lieve, mooie, intelligente, irritante, ruimhartige collega’s en al die dierbare familieleden, kennissen en vrienden de afgelopen jaren stilgestaan?

Wie is nog dezelfde als een jaar geleden?

Niemand toch?

De ene dag roep je #jesuischarlie, de volgende dag besef je dat je helemaal niet zo moedig bent en weer een dag later neemt je vrouw afscheid van haar doodzieke vader en kijk je weer anders tegen de dingen aan. Mensen veranderen continu.

Wellicht is het tijd voor een verschuiving van paradigma’s.

Of laat ik het scherper stellen:

Mensen zijn gemaakt om te veranderen.

Verandering is een van de BIG IDEA's van ons leven. Je moet er toch ook niet aan denken dat je een levenlang eender blijft? tweet                                                          

changer

Voor wie me niet kent: ik dacht ooit fysiotherapeut te worden. De studie ging crescendo. Maar na een jaar koos ik toch voor een universitaire opleiding: pedagogische wetenschappen met orthopedagogie als aandachtsgebied. Ik dacht er verstandelijk beperkte mensen een dienst mee te bewijzen. Na vijf jaar theorie was ik nog niet klaar, maar er wel klaar mee en besloot ik journalist te worden. Ik schreef artikelen en maakte televisie die mensen de moeite waard vonden. Er tekende zich een mooie carrière af, waar ik een punt achter zette, omdat ik me wilde verdiepen in communicatie. Want een verhaal schrijven of een tv-programma maken betekent niet automatisch dat je iets weet van communicatie of content.

Na creatief directeurschappen bij een aantal communicatiebureaus en een meerjarig werkverband als change implementationmanager bij een Amerikaans consultancybedrijf, plus flink wat workshops en opleidingen, ben ik wijzer geworden en weet ik van verandering. En of ik weet van verandering... Als ik terugkijk - wat ik niet al te vaak doen omdat ik er inmiddels achter ben dat je beter vooruit kunt kijken - zie ik dat ik telkens ergens kwam te werken waar verandering nodig was. En soms was ik zelf de verandering. Verandering is daardoor een vanzelfsprekendheid geworden. 

 

verandering

 

In de loop der tijd ben ik bijvoorbeeld anders gaan schrijven. Doordachter, maar niet minder gepassioneerd. Nog steeds even persoonlijk, maar minder impulsief. Als ik oud-collega's uit de journalistiek ontmoet, halen ze graag ouwe koeien uit de sloot. Ze zeggen dat ik weer moet zijn zoals ik was. Ze vinden dat ik de journalistieke strijd weer moet aanknopen met een trainer als Louis van Gaal. Ze zouden graag die scherpe pen weer in hun midden begroeten. Ik soms stiekem ook, maar tegelijkertijd merk ik dat het me niet meer lukt om te zijn wie ik was. Ik wil mensen liever helpen. Vanuit mijn geloof zoek ik tegenwoordig juist naar harmonie. In het afgelopen jaar hebben we het als gezin zwaarder gehad dan menig mens zich zal kunnen voorstellen, maar het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben beter toegerust op mijn taak en ben blij dat ik me in deze richting heb kunnen ontwikkelen.

 

  omstandigheden

 

Lange tijd was ik van mening dat mensen niet zomaar konden veranderen. Dat er eerst iets ergs moest gebeuren. Je kon pas veranderen als de omstandigheden daartoe aanleiding gaven. Ruzie, faillissement, ontslag, scheiding, gebrek aan uitdaging en ga zo maar door. Zo ging ik van baan naar baan, van liefde naar liefde.

Het bleek een leugen. 

Want gaandeweg kwam ik erachter dat je hoe dan ook verandert. Omstandigheden zijn van invloed - en heel soms ook de oorzaak - maar we veranderen van nature, als vanzelf. Wie niet verandert gaat dood. De wereld is voortdurend in beweging en wij bewegen mee. Onbewust. Ongemerkt, maar met verrassend groot commitment. 

Neem je lijf. Lichamelijk gezien regenereren we zeven keer voordat we dood gaan. De huid die nu om je heen zit is niet de huid die je zeven jaar geleden had. Als je lichaam verandert, kun je er vergif op innemen dat je geest ook verandert. We leren allemaal van onze fouten, we groeien geestelijk en blijken zelfs in staat om een andere identiteit te ontwikkelen dan die anderen je toedichten. Hokjesdenken en stigmatiseren zijn menselijk, maar verandering net zo goed.

 • Ons lichaam verandert onze geest
 • Onze geest verandert ons gedrag
 • Ons gedrag verandert de uitkomst van de dingen die we doen. 

Het is een natuurlijk proces. 

Slaap zorgt er bijvoorbeeld voor dat ons lijf herstelt van inspanningen. Onze geest wordt 's nachts schoongespoeld en geordend, waardoor je een heldere kijken op zaken krijgt. Een soort re-make. Na een nacht ziet de dag er heel anders uit. En dan zijn er de seizoenen, waarin de natuur verandert en ons gemoed verandert, zodat we telkens worden uitgenodigd (of uitgedaagd) om iets nieuws te beginnen.  

Mensen zijn dus helemaal geen vaststaande gegevens. We zijn geoutilleerd om onszelf aan te passen aan nieuwe situaties. Dat het niet altijd makkelijk is, of leuk, en dat we het niet altijd willenaccepteren, is een ander verhaal.   

Waarom dan toch die veelbesproken angst voor verandering?
Waarom die verandermoeheid als we van nature eigenlijk onophoudelijk veranderen en daar bijzonder happy van kunnen worden.        

Daar zijn een paar redenen voor: 

OMGEVING

Ik had het zojuist al over 'omstandigheden'. Die doen er beslist toe. De omgeving waarin je verblijft is bijvoorbeeld van invloed op de mate van bereidheid om te veranderen. Als angst de werkvloer regeert, zal de wil tot verandering laag zijn. Als er daarentegen ruimte is voor ontwikkeling en mensen worden gestimuleerd om meer te doen dan die ene taak waarvoor ze zijn ingehuurd, kortom, als het bedrijf vrijheid biedt en VERTROUWEN zullen mensen de verandering vaak niet eens als verandering ervaren en natuurlijk meebewegen.  

FRAMING

Door telkens opnieuw woorden als 'angst' en 'verandermoe' te gebruiken, worden mensen vanzelf angstig en verandermoe. Alsof verandering het ergste is dat een mens kan overkomen. Framing blijkt een machtig wapen. Hoe vaker je iets hoort, hoe meer je geneigd bent om het tot waarheid te verheffen. Verandering koppelen velen van ons dus automatisch aan angst. Wie zich realiseert dat mensen alles in zich hebben om te veranderen, kan het nieuwe paradigma omarmen: we zijn gemaakt om te veranderen. Sprak filosoof Heraclides Ponticus 350 jaar voor Christus al niet de woorden: verandering is de enige constante in ons leven... (en toen bestonden er nog geen kreten als employability, efficiency en reorganisatie) 

BEVEL 

Je kunt mensen brainwashen. Daar zijn allerhande technieken voor. Mensen zijn programmeerbaar. Maar dat is niet de verandering waar een vrij mens blij van wordt en het is ook niet de verandering waarop ik doel. De meeste veranderingen gaan niet op bevel. Mensen willen best veranderen, maar ze willen niet veranderd worden. Daar worden ze tegendraads van. Mensen veranderen als ze weten waarom, als ze het doel, het vergezicht, kunnen visualiseren, maar vooral als ze nergens bang voor hoeven zijn en mee mogen denken en hun eigen tempo mogen bepalen.    

In organisaties mislukt 70% van de ingezette verandertrajecten. Het is geen wonder. Veranderkunde zou zich beter eens op de omgeving kunnen richten, op de voorwaarden waaronder mensen worden geacht te veranderen en op de mensen die de verandering prediken of afdwingen. Want die hebben zelf vaak grote angst voor een verandering, omdat hun inkomen ervan afhangt of hun loopbaan, of iets dergelijks.

Wees eens eerlijk: geloof jij dat mensen gemaakt zijn om te veranderen?

En als dat zo is, wat weerhoud jou er dan van om te veranderen? Wat zijn de blokkade die je ervaart? En waarom zijn die er?

In mijn volgende blog ga ik dieper in op de blokkades en de wijze waarop je verandering gestalte kunt geven. Verander je gedachten en je verandert jouw wereld. 

Voor vandaag is het mooi geweest. Overtuig jezelf eerst maar eens dat je gemaakt bent om te veranderen. Ga maar eens na welke veranderingen je de afgelopen jaren ongemerkt hebt doorgemaakt. 

Kick some ass. 

 

                           Zo wordt veranderen wél leuk 

 

 

PS. Besef dat sommige dingen ook nooit zullen veranderen. Ik ben zelf gek op koekjes, om maar iets te noemen. Met alle gevolgen vandien ...

 sommige dingen veranderen niet

     

 

 

 

 

 

  

 

--

Tags: verandering, El Contento, blije medewerkers, communicatie, big idea

Waarom content de oplossing is voor veel communicatieproblemen

Posted by Bert Groothand on Sat, Jan 03, 2015

Laten we beginnen met een knuppel en een hoenderhok.

Er wordt steeds minder gecommuniceerd.

 

knuppel in het hoenderhok

Jazeker, er wordt steeds meer gezonden. Maar is boodschappen zenden dan ook communicatie??? Een mooie tegeltjeswijsheid luidt ‘als álles transparant is, zie je niets meer’. Hierbij de parallel: met alle ‘communicatie’ wordt er niets meer aan boodschap overgebracht.

Zo, en dat gaan we bij El Contento nou eens anders doen! Vanuit het begrip ‘contentologie’. Een, zo blijkt iedere keer weer, een andere manier van kijken. Of misschien zelfs wel van leven. Mét daarbij de mogelijkheid om met slimme systemen te toetsen of de aanpak werkt.

In een tijd dat reclameblokken door adverteerders gesponsorde plaspauzes zijn, moeten we weer leren luisteren. Weer leren nadenken over wat mensen kunnen horen. In welke omstandigheden doelgroepen zich bevinden. Het lijkt potdikkie wel communicatietheorie.

Ingewikkeld? Welnee! Iedere ouder vertelt alleen belangrijke dingen tegen zijn of haar kinderen als ze luisteren. En als ze niet luisteren dan zorgt die ouder wel dat het kind luistert. ‘Luisteruhhh…’ Jammer dat die aanpak voor adverteerders en aanzien van consumenten niet werkt… Hoewel veel adverteerders het eigenlijk wel op die manier proberen. En ouders vertellen alleen een sprookje als ze weten dat het kind kán en wíl luisteren. Voor het slapen gaan, in bed bijvoorbeeld.

Wat doet de gemiddelde adverteerder?

Schreeuwen in een stadion waarvan je niet eens zeker weet of er wel mensen zitten. Handig! Iedere directeur vertelt zijn medewerkers bij een verandering wat er nu weer staat te gebeuren. En als ze het dan niet weten, roept de directeur ‘dat hij het al een keer heeft verteld en dat hij niet aan de gang kan blijven…’ Persoonlijke communicatie, antwoordt iedere communicatieprofessional als je vraagt wat de beste vorm is om een boodschap over te brengen. EN VRIJWEL NIEMAND DOET HET! Grappig hè?

Als grote bedrijven in contact willen komen met hun doelgroep gooien ze er gewoon een advertentiecampagne tegenaan. Dan begrijpen ze wel wat we bedoelen. En als dat niet het geval is, dan maken we toch gewoon nóg een campagne? Dat printadvertenties linea recta in de papierbak verdwijnen en commercials gebruikt worden als de eerder gememoreerde plaspauzes, doet er niet toe. ‘De doelgroep houdt er wel iets van over,’ denkt de verantwoordelijke marketingspecialist. En ach… welke helft van de ingezette euro effectief is, dat weten we ook niet precies. Als het al de helft is…                                      

praten

Persoonlijke communicatie is wel degelijk de sleutel tot contact. Echt contact dan. Het mooie is dat de techniek zulke persoonlijke communicatie mogelijk maakt en nauwgezet kan ‘monitoren’ wat het effect is. Luisteren naar mensen, soms helpt het ook in het realiseren van je (communicatie)doelstellingen.

In contact treden met je doelgroep…

Argh...doodeng.

Maar soms helpt het bij het begrijpen van mensen.

Práten…

'Wat???? Praten met je doelgroep, doe effe normaal'.

Jaaahh… dat wat we eigenlijk al tijden niet meer écht doen…

Nee, niet schelden! Niet alleen maar roepen, maar luisteren en proberen het gesprek aan te gaan. Je hebt met mensen te maken!

Alle whitepapers, alle leerboeken over al dan niet commerciële communicatie reppen erover; interactie. Dát is belangrijk. Persoonlijke communicatie is de sleutel van veel problemen. En toch doet niemand het, nou ja niemand… Dat is wat overdreven, maar in ieder geval te weinig bedrijven gaan het gesprek aan. Een community is in negen van de tien gevallen een plaats waar het bedrijf de veranderingen aankondigt om daarna weer oorverdovend stil te blijven. Op Twitter houden de meeste merken nu strak in de gaten of er ‘verkeerde dingen op de social media worden gezegd’. En als dat onverhoopt gebeurt, nou dan gooien we er toch nog een advertentie tegenaan?!

         

Persoonlijke communicatie is een leeg begrip geworden in veel gevallen. Juist de invulling daarvan is een deel van de oplossing van veel problemen. Of je nou met je kinderen praat of met je doelgroep…  De inhoud van de boodschap is ‘content’. En die is helemaal geen ‘King’, hoogstens een onderdeel van de aanpak. Een ander belangrijk onderdeel van de aanpak is de ‘context’. En dáár zit’ m vaak de crux… Contentologie, met andere woorden. Op welk moment bereik je die doelgroep? Op het moment dat die ervoor open staat. Relevantie, met andere woorden. En niet als je naar de wc rent om te plassen… Dan is het ook geen communicatie, dan heet zo’n boodschap gewoon ‘verspilling’.  

Tags: geloofwaardig, communicatiemanagers, content marketing, relevant, verandering, El Contento, waarom content, doelgroep, contentologie, communicatie, content, reclame, communicatieprobleem, oplossing

7 boude content marketing-voorspellingen voor 2015

Posted by André Bisschop on Thu, Dec 18, 2014

Contentologie is een manier van leven. Bij El Contento ademen we het. Dat klinkt raar, dat is raar, maar daarom werken we ook zo graag voor originele organisaties. Die zijn ook raar. Dagelijks voeren we te-gek-wauwse-discussies over de kracht van content en over communicatiebehoeften van mensen. En natuurlijk kijken we voortdurend vooruit. Zeker nu het bijna 2015 is en El Contento een serieus bureau wordt, met een tweekoppige leiding en het gerenommeerde LVB Networks als partner. Wat zal er straks zijn dat er nu nog niet is? Hoe ziet de grootste verandering eruit? En de kneuzigste trend?

Vanuit ons kantoor in Haarlem, lanceren we 7 boude voorspellingen:

1. Steeds meer moderne marketingprofessionals doorzien dat content hun bedrijf of merk waardevolle aandacht gaat opleveren. We voorspellen een toename van 55%. Content wordt serious business in NL.

Johoo, denk je dan. Alle marketeers begrijpen dat toch al?! Beh beh boo… niet dus. De meesten hebben wel gehoord van content marketing of contentologie en veel bedrijven hebben inderdaad een Facebook-pagina, Twitter en LinkedIn en zo, maar ze maken niet of nauwelijks gebruik van de kracht van content.  Content is nog vaak ‘een dingetje’, leuk voor d’r bij. Het geloof dat content hun organisatie verder helpt is aan twijfel onderhevig.  oude liedje

250 euro voor een blog, vinden velen ‘ingewikkeld’ en ‘duur’. Ze geven liever 100.000 euro uit aan een creatief concept van een reclamebureau. In 2015 zullen ze gaan inzien dat die 250 euro beter besteed is aan content dan 25.000 euro aan de plaatsing van een advertentie op de achterpagina van De Telegraaf of aan het uitzenden van een commercial rond half twaalf op NPO2. Advertenties en commercials worden niet organisch gevonden. Daar moet een heel mediaplan voor worden ontwikkeld en betaald. Bedrijven die blijven geloven in reclame en hun publiek via advertenties blijven lenen, betalen gemiddeld 251 euro per lead. Wie kiest voor de content-benadering, en daarmee voor het optuigen van een eigen community, is 98 euro per lead kwijt. Een prettig verschil nietwaar? (Overigens gaat deze vlieger niet op voor retail-bedrijven. Daar liggen de verhoudingen iets anders).  

Om de prijzen van content inzichtelijk te maken hebben we de kosten per activiteit voor u op een rij gezet. Contentologie gaat uit van transparantie.

2. Nederlandse bedrijven kiezen massaal voor software-systemen als HubSpot en Marketo om hun website, blog of actiesite op te bouwen.

In de Verenigde Staten van Amerika zijn HubSpot en Marketo ‘huge’. De omzet van HubSpot zal komend jaar een miljard dollar bedragen. Steeds meer bedrijven (groot en klein) bouwen op hun marketing en lead-generation op inbound-software. Niet voor niets natuurlijk.

Want HubSpot en Marketo beloven nogal wat:

 • meer interessante webbezoekers
 • meer leads
 • meer klanten
 • meetbare resultaten

En met die laatste bullet bedoelen die Amerikaanse softwaregasten niet een beetje meetbaar, maar écht meetbaar. Hun systemen bieden de mogelijkheid om elk detail van de strategie op de millimeter nauwkeurig te analyseren. Waarom scoort die e-mailcampagne hoog en die andere niet of nauwelijks? Op welk tijdstip moet die tweet worden gepubliceerd? En die post op LinkedIn?  En op Facebook? Waarom scoort de concurrent beter met de vindbaarheid op keywords? Wat is het geheim van een goede blog? Hoe valt de vindbaarheid van de gemaakte content verder te verbeteren? Welke tags zijn handig?

De software is niet goedkoop, maar levert resultaat. En blije klanten. En blije medewerkers niet te vergeten. Medewerkers zijn namelijk super happy als ze hun kennis in blogs mogen delen en bij kunnen dragen aan de omzet van de onderneming. Content publiceren is een feest en kan zelfs een cultuurverandering binnen een organisatie teweeg brengen. De mogelijkheden van content zijn wat dat betreft eindeloos. Je moet er alleen wel voor willen gaan.

 

3. Facebook verliest verder aan populariteit

Punt.  

  

4. De storytelling-stofwolk-hype waait over en wat overblijft zijn de echte storytellers die weten dat een verhaal een begin, een midden en een einde heeft en hoe je mensen moet raken en activeren.   

Humanize

Ow, dit is een pijnlijk punt van aandacht. Storytelling is zo hot als content marketing. Verhalen raken mensen meer dan willekeurig welk feit ook. Vandaar dat allerlei contentmakers zich het begrip ‘storytelling’ eigen hebben gemaakt. Tegelijkertijd geven ze er hun eigen invulling aan. Elke letter die wordt getikt, is storytelling. Elke video die wordt gemaakt is storytelling. Elk beeld dat wordt geschoten, kan voor storytelling doorgaan. Niet dus. Storytelling is een heel ander verhaal. Storytelling is een manier om ‘gebeurtenissen weer te geven die met elkaar in verband worden gebracht’.  Dat is de theorie. In de praktijk betekent het dat een verhaal…

… een begin, midden en einde heeft

… zich ontwikkelt als gevolg van een worsteling, dilemma of conflict, het liefst met mede- en tegenstanders

… waar is.(Jazeker: waar of in elk geval waarachtig!)

… persoonlijk is (zodat je je ermee kunt identificeren)

… emoties oproept

Een verhaal zonder samenhang is geen storytelling. Een verhaal dat weinig of niks duidelijk maakt is geen storytelling. Een verhaal dat niet raakt, is geen verhaal en al helemaal geen storytelling.

Een verhaal moet prikkelen, mensen aan het denken zetten en in beweging zien te krijgen. Dat geldt voor alle verhalen in alle categorieën: B-to-B, B-to-C en B-to-E. En doe nou niet net of B-to-B iets anders is dan de rest.

WE ZIJN ALLEMAAL MENSEN!!!!!    

Zo, dat is eruit!

Wie denkt dat ik nu storytelling bedrijf, heeft het mis. Dit is gewoon een blog. 

 

5. Een groeiend aantal organisaties ontdekt de meerwaarde van bloggende, vloggende, contentmakende, kennisdelende medewerkers die zich ontpoppen tot HAPPY FANS, ofwel ware ambassadeurs van het merk. De fans zijn voortdurend in gesprek (dialoog) met andere medewerkers en klanten.

“Wat hebben wij nou te vertellen?”, vroeg een communicatiemevrouw laatst tijdens een plezierig new businessgesprek. Als ze de enige was, zou dat te behappen zijn, maar ze is met velen. Organisaties hebben vaak geen idee over welke rijkdom aan content ze beschikken. Ze barsten van de kennis en de verhalen en de kennis waar klanten en prospects reikhalzend naar uitkijken.

verhalenGaandeweg 2015 zullen steeds meer bedrijven beseffen dat die kennis en ervaring een
onuitputtelijke contentbron zijn die dure advertenties en sea-campagnes overbodig maakt. Medewerkers zullen de ruimte (extra uren) krijgen om hun expertise te tonen en duurzame relaties aan te gaan met klanten. De angst dat medewerkers onwelvallige verhalen vertellen, zal stilletjes verdwijnen. Met de juiste begeleiding en een paar creatieve workshops kunnen medewerkers uitgroeien tot professionele contentmakers, tot ware bedijfshelden. Dat bespaart organisaties een hoop geld aan bureaus en andere uitspattingen van externe toeleveranciers. El Contento kan het niet vaak genoeg zeggen: content marketing begint in een bedrijf en niet er buiten. Intern is de grootste winst te behalen.

Return on investment krijgt een nieuwe dimensie: Wat is een HAPPY FAN een organisatie waard en wat zal hij als ambassadeur opleveren? De fan staat immers al op de loonlijst. Zij (of hij) moet alleen nog ff worden ontdekt en opgeleid.    

 

6. Contentdistributie wordt de meest gebruikte zoekterm op het gebied van contentologie.

0,1% van de beste content gaat viral. 99,9% dus niet. Die zal strategisch moeten worden gedistribueerd om gezien, gelezen of gehoord te worden. Daar zijn belachelijk veel mogelijkheden voor:

TWITTER, FACEBOOK, APPS, FACETIME,  LINKEDIN, PINTEREST, WHAT’S APP, SNAPCHAT, INSTAGRAM, TELEGRAM, REDDIT, BLENDLE, CONTENTLY, E-MAIL, SMS, MESSENGER, GOOGLE+, TUMBLR, YOUTUBE, VINE, COMMUNITY, VIMEO, TV, RADIO, REVIEWS, MOND TOT MOND, BLOGGER, S.E.A., RSS, EVENTS, et cetera, et cetera.

Welk kanaal zet je in om zo’n groot mogelijk publiek aan je merk te binden, is de vraag.

Het kanaal waar jouw doelgroep gebruik van maakt en waarmee je een langdurige relatie kunt opbouwen, is het antwoord.

U begrijpt al dat een multi-channel benadering de meeste kans op succes biedt.

Trouwens, e-mail is verreweg het meest effectief. Ook volgend jaar nog. Een eigen community blijkt een goede tweede qua distributie.

 

7. Oranje is de huiskleur van content marketing. In 2015 verandert die kleur in rozerood.

Wie de kleuren van El Contento’s logo kent  snapt dat dit geen boude voorspelling is, maar een kwestie van wishful thinking. 

Tags: content marketing, blije medewerkers, contentologie, inbound, creativiteit, storytelling, content, kennis, happy fans

Contentologie, een nieuw woord voor content marketing

Posted by André Bisschop on Sun, Oct 19, 2014
Laat ik dit keer beginnen met ‘oud’ nieuws.

Vorige week schreef Helga Voogd van Van Santen Netwerk op de site van MarketingTribune dat de reclamewereld zich in een crisis bevindt. Mensen geloven reclamemakers niet meer. Ze zijn al die loze beloften beu aan het worden, met als resultaat dat nog maar een klein deel van de bevolking zich iets gelegen laat liggen aan flitsende commercials en advertenties.

reclame is niet meer geloofwaardigIkzelf denk al een paar jaar dat reclame passé is en dat de branche de taak heeft om zichzelf opnieuw uit te vinden. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ik ben vanaf het ontstaan, vijf jaar geleden, een content marketing-adept. Content marketing zou reclame het nodige tegenwicht gaan bieden, was mijn overtuiging. Daarom definieerde ik content marketing een jaar of wat geleden alsvolgt:

Content Marketing is een Amerikaans begrip om ‘aandacht te trekken’. Niet op de aloude reclame-manier - met advertenties en commercials - maar op redactionele wijze, met relevante, educatieve en geloofwaardige (beeld)verhalen. De nieuwe marketingstroming richt zich niet op platte verkoop, maar op engagement, op verbinding leggen. Via aantrekkelijke verhalen, geweldig beeld, fantastische video’s, zinvolle apps of welke fascinerende content ook. De klant wordt niet meer met hagel beschoten, maar heel gericht geïnteresseerd en geactiveerd. Verbinding is het geheim van content marketing. (Zie blog: Vijf misverstanden rond content marketing).

We zijn inmiddels verder in de tijd en content marketing is in NL uitgegroeid tot een branche, met een echte branchevereniging, genaamd Platform Content. Allerlei bureaus houden zich er vakinhoudelijk mee bezig en proberen hun klanten te overtuigen van het belang van content marketing. Gek genoeg hebben al die bureaus er een eigen kijk op, met een eigen theorie en vaak de meest bizarre bespiegelingen. Dat komt doordat ze de term content marketing als dekmantel gebruiken voor hun eigen expertise en het begrip kneden naar believen. Natuurlijk past een magazine heel goed in de content marketingmix, maar daarmee is het nog geen content marketing. Hetzelfde geldt voor een website, een interview of een platform desnoods. Middelen zijn never nooit doelen op zichzelf. Content evenmin.

 

Content marketing discussie

 

Vorige week hadden we bij El Contento een scherpe discussie. Bert wilde het woordje ‘marketing’ van content marketing schrappen en vervangen door communicatie. “Want”, zo zei hij, “eigenlijk zijn het helemaal geen marketingdoelstellingen die bedrijven willen bereiken. Het zijn salesdoelstellingen of reputatie-doelstellingen en om die te verwezenlijken heb je communicatie nodig, in welke vorm dan ook. Voor mij gaat dit vak over de wijze waarop je context schetst waarbinnen doelstellingen, zoals harde verkoop, mogelijk gemaakt worden.”

Zo dan! Ineens stond ‘content marketing’ op de helling.

Echt raar was dat niet. Content marketing is een containerbegrip geworden. Alles en iedereen past erin. Zelfs reclame. Content marketingbureaus en instituten zijn er mede verantwoordelijk voor. In plaats van zinvol te zijn en waarde toe te voegen, bestoken ze hun peers dagelijks met allerhande content. Niet een beetje content, maar ladingen vol, via alle mogelijk kanalen, met technieken die doen denken aan de massamediale technieken waarvan de reclamebranche zich decennialang bediende en die haar liederlijk in een hardnekkige crisis heeft gestort, zoals Helga Voogd al schreef. Content marketing is Don-Madmen-Draper-waardig, maar dan met de air van geloofwaardigheid. Door de overload aan content is contentmoeheid aan het ontstaan, waarmee meteen is bewezen dat de meesten van ons de psychologie van de markt, de psychologie van de besluitvormingsprocessen bij de klant, kortom het denken en doen van de doelgroep, nog steeds niet doorzien. Ook content marketeers blijven redeneren vanuit de boodschap die ze de wereld in willen slingeren.

    Content marketing: raken belangrijker dan zenden

 

Zenden is in NL kennelijk belangrijker, en in elk geval een stuk simpeler, dan ‘raken’ of ‘communiceren’. Een paar weken geleden zat ik aan tafel bij een van mijn klanten en ontspon zich een gesprek waarin de strateeg een oplossing presenteerde voor een probleem dat helemaal niet bestond. ‘Het probleem moeten we er nog bij zoeken”, zei die.

Tja…

If you wanna post it, doesn’t mean we wanna read it, quootte ik een wijsheid die ik op Twitter voorbij had zien komen.

De mind van de klant is immers de crux van doelgroepdenken. Hoe kun je een mens op een voor hem relevante en adequate manier benaderen? Hoe creeëer je een omgeving waarbinnen hij bereid zal zijn om, al dan niet bewust, te overwegen om verbinding te maken met jouw bedrijf of dienst.

McMurry/TMG noemt dit contentology. Sinds Aart Lensink, de inspirerende oprichter, eigenaar, directeur en creatief van LVB Networks, me attent maakte op het bestaan van dit content marketing bureau slash communicatieadviesbureau uit New York houdt contentology me bezig.

Contentology is the art and science of content. Contentology integrates research, knowledge and skills from all fields that focus on analyzing, developing, and designing or structuring content. Areas of interest include electronic publishing, information design, user experience design, web design and information technology.

Contentologie

De kunst en wetenschap van content. Begrijpen hoe content werkt, waar content werkt, welke content werkt en waarom welke content werkt. Contentologie heeft een holistisch karakter en daar houden wij van bij El Contento. Onderzoek, kennis, inzicht en creatie vormen de basis van ons denken. Onze content marketing heet vanaf nu dus dus contentologie. Dat is iets nieuws en we zijn heel benieuwd hoe Google ons nu zal vinden ...

 

Tags: geloofwaardig, verhalen, content marketing, relevant, creatie, waarom content, content strategie, doelgroep, contentologie, communicatie, creativiteit, André Bisschop, content, contentology, reclame