CASE STUDY
Lees beneden verder
Mensen worden ouder. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met beperkingen. De consequenties daarvan zijn voor iedereen anders. Voor de één is een beetje praktische ondersteuning voldoende om het leven waardevol en waardig te houden, de ander heeft dag en nacht hulp nodig.
Lyvore is gespecialiseerd in ouderenzorg, geriatrische revalidatie en dementiezorg. De organisatie is ontstaan uit een fusie: een perfect moment om de nieuwe filosofie uit te dragen. El Contento werd gevraagd om het merkverhaal te schrijven. Daarnaast bleek het aantrekken van nieuwe medewerkers en vrijwilligers een uitdaging te zijn. De hele zorgsector speurt naar gepassioneerd talent. Waarom zou je dan voor Lyvore kiezen?
Branding
Arbeidsmarktcommunicatie
Content
Na een intensief traject met de nieuwe directie en vijf medewerkers uit de organisatie kwam naar voren dat Lyvore staat voor 'puurheid'. Cliënten moeten zichzelf kunnen zijn. Alle bewoners moeten zo lang mogelijk de regie over hun leven kunnen voeren. Om dat te bereiken moet je als zorgorganisatie durven breken met conventies. 'Zorgen voor' verandert in 'zorgen dat'. Maar dan moet je wel weten wat iemand wil. Hoe kom je daar achter?
Zo ontstond het verhaal: Hoe gaat het met u, vandaag? Een simpele vraag om de dag mee te beginnen en te achterhalen wat je als zorgprofessional voor iemand kan betekenen.
En nu we het toch over die professionals hebben; ook zij willen serieus genomen worden en van hun leidinggevende horen 'hoe het met ze gaat'. Ieder mens wil graag werken bij een organisatie die je taal spreekt en voor de waarden staat die jij huldigt. Om de arbeidsmarktcommunicatie een boost te geven, hebben we ook gesprekken gevoerd met medewerkers en potentiële medewerkers om te ontdekken wat zij belangrijk vinden. 'Waardering' bleek het sleutelwoord. 'Als zorgverlener wil je eigenlijk dat er ook voor jou wordt gezorgd', zei een van de respondenten.
Na een zorgvuldige analyse ontwikkelden we een nieuwe taal. Een taal waaruit het DNA van de organisatie spreekt en die geen ruimte laat voor misverstanden over de betekenis van een woord. Dat Lyvore het hart op de goede plek heeft, staat buiten kijf. Maar een begrip als 'secundaire arbeidsvoorwaarden' spreekt de doelgroep minder aan dan een woord als 'liefde'. Zachte waarden zijn minstens zo belangrijk als geld en pensioen.
De vacatureteksten die we hebben ontwikkeld, geven meteen invulling aan het merkverhaal. Via vragen daagt Lyvore verzorgenden, verplegenden, herintreders, vrijwilligers, leerlingen en zij-instromers uit om hun hart te volgen en te gaan doen wat ze misschien wel het liefst doen.
Elk onderdeel van Lyvore heeft zijn eigen vacaturesjabloon. Voor de thuiszorg 'denken we om' en vacatures voor ouderenzorg worden vanuit zorgteams geschreven. Zo weten sollicitanten meteen met wie ze te maken hebben. Tot slot zijn ook de teksten op de werken-bij-website en de vacature-teksten op jobplatforms voorzien van een nieuwe toon, zodat er eenheid ontstaat en Lyvore vooral mensen aantrekt die het Lyvore-DNA bezitten, zonder dat ze het zelf beseffen.
Het merk Lyvore wordt steeds sterker. Na een lange periode van onvervulde vacatures, verwelkomde de organisatie in januari 2020 liefst 38 nieuwe medewerkers. Voor de recruiters was dit echt een oorbraak. Recruiter Jolanda de Vries heeft er echt keihard voor gewerkt en zich, op ons advies, sterk gericht op social media. Ze verzon de leukste posts en kreeg regelmatig van sollicitanten te horen hoe warm, uitnodigend en prikkelend de vacatureteksten waren.
De uitdagingen om nieuw personeel te vinden, blijven bestaan. In een bijna lege vijver is het lastig vissen vangen, maar met de nieuwe aanpak is een mooie slag geslagen en staat het merk Lyvore inmiddels als een fijne werkgever bekend.
Fotografie: www.joostweddepohl.com
Bruistensingel 500
Den Bosch
André Bisschop
+31 (0)6 51219228
Robbert van den Heuvel
+31 (0)6 53521820