Meeveren

KLOPT

21 mei 2020
1 Comments

Klopt. Momenten uit het bedrijfsleven.

Aflevering 1. Meeveren, door Hans van Walbergen. 

 

Vorig week belde ik met een collega van me. Hij noemt zichzelf een 'thuiswerk-veteraan', hij woont in Brabant en kreeg als een van de eersten van onze werkgever te horen dat hij thuis moest blijven.

Hij vertelde dat het thuiswerken hem steeds zwaarder begon te vallen. 

Hij miste zijn ritje in de trein. Voor hem was dat een meditatief moment, zei hij. Drie kwartier rust.

Ik vroeg hem hoe hij die rust dan voor elkaar kreeg. Als ik met de trein ga, zitten er altijd mensen te bellen en naar muziek te luisteren, of ik word erg onrustig van de geur van een net geopende verpakking Julia’s Pasta carbonara.

Daar moest je je juist voor afsluiten, zei hij, dat was het doel van de meditatie.

En mediteren ging thuis niet, want daar was het te druk. “Nee, dat werkt toch anders”, antwoordde hij toen ik hem voorstelde zich daar dan ook voor af te sluiten.

Er is goed nagedacht over ons kantoor, er staan bijvoorbeeld loopbanden zodat je lopend achter je laptop kunt werken, er zijn ruimtes om in stilte te werken, tafelvoetbalspellen, espressobars en veel meer. Aandacht voor jou. 

Hij miste zijn collega’s, zei hij, want je hoorde zoveel als je rondliep, daar kon je zoveel van opsteken.

Ik luisterde verder naar hem en veerde wat mee. Als hem dat oprecht dwarszit, vind ik dat heel vervelend voor hem.
Ik heb me misschien nooit goed gerealiseerd dat veel mensen het heel prettig vinden om het gevoel te hebben ergens bij te horen, om mensen om zich heen te hebben. En dat het lastig kan zijn om afstand te nemen van je werk als je thuiswerkt, wat je fysiek doet als je het kantoor uitloopt.
Of je gaat te lang door. Dat zorgt allemaal voor stress.

Gelukkig staat hij er niet alleen voor en bestaat er een Taskforce ‘thuiswerken tijdens Corona’ waar je met je problemen naartoe kan. Dat is prettig.

Zelf heb ik juist altijd behoefte aan afzondering en levert langdurige interactie met grote groepen stress op. Als dat dan toch af en toe moet zet ik een oortelefoon op en zonder mij af in deep lounge muziek. Of ik werk thuis.

Daar is geen taskforce voor, dat heb ik zelf bedacht. 

 

Schermafbeelding 2020-05-20 om 20.56.51

Plaats je reactie!

1 Comments