Voorkom dat jouw content ongezien op het kerkhof belandt

André Bisschop

20 april 2020
0 Comments

Welkom op het kerkhof van vergeten content. Wandel even mee, dan laat ik je zien wat er zoal ligt.

Links van die heuvel, in dat diepe dal, rust het content-platform van een groot telecom-concern. Geen sterveling is er ooit op bezoek geweest.

Schuin voor je, ja rechts inderdaad, liggen 1,9 miljoen blogs die de afgelopen twee maanden zijn geschreven. Vrijwel niemand heeft ze gelezen. En moet je die stapel magazines van die private bank zien... De welgestelden voor wie ze zijn gemaakt, hebben het gevoel dat ze voor kleuters worden aangezien en dumpen elke editie ongelezen in de oud-papierbak , met het folie eromheen. Kennelijk raakt het de opdrachtgever niet, want hij blijft die bladen maar drukken. Doodzonde. Als je alle content bij elkaar zou optellen, ligt hier voor miljoenen euro's aan zinloze investeringen te verpieteren. 

Dit is niet het enige contentkerkhof in de wereld. Je vindt ze overal online. In het verleden bezocht ik ze geregeld om te zien of mijn content er ook lag weg te rotten. Ik vond wel eens wat, maar over het algemeen mag ik niet klagen. Toen ik hier vorig jaar weer eens rondstruinde, viel de hoeveelheid  vergeten contentplatforms me op; dure vehikels die nauwelijks de aandacht trokken. Ik betrapte me op leedvermaak, aangewakkerd door pure jaloezie, want ik had best in opdracht zo'n contentplatform willen maken. Dit jaar wandel ik met een andere mindset over het kerkhof. Misschien heeft het coronavirus ermee te maken. Ik ben niet ziek of geïnfecteerd, maar het zou toch jammer zijn als ik mijn kennis mee het graf in neem, zonder het gedeeld te hebben.

Content is er om gezien te worden.

Zonder content heb je als organisatie niks te zoeken in het digitale tijdperk. Inhoudsloze websites worden categorisch genegeerd door zoekmachines die het internet domineren. Social accounts zijn zonder content zelfs reddeloos verloren. De meeste bedrijven hebben de noodzaak van content geaccepteerd, maar sommige hebben nog steeds geen idee wat ze moeten doen om gelezen, gezien of gehoord te worden.

Om vroegtijdige content-begrafenissen uit te stellen, kruipen datawetenschappers steeds dieper in het brein van doelgroepen om te achterhalen wat hen aanspreekt. Op basis van hun inzichten ontstaan interessante modellen, waarvan ik soms schaamteloos gebruik maak.

Onderstaand model is bedacht door Donald Miller, van StoryBrand.

Screen-Shot-2018-01-21-at-10.54.04-AM

 

Uit de 22 content rules van de Pixar Studio's, onderdeel van het Disney-concern, heb ik ook flink gejat. Je vindt de regels, prettig verbeeld, op FastCompany

Alle lijstjes en modellen waar ik op stuit, genieten mijn interesse. Ik kopieer er delen uit, koppel de ene wijsheid aan de andere, maar ben er inmiddels wel achter dat je helemaal geen model nodig heb om effectief te zijn. Om een verhaal gezien te krijgen zijn andere dingen van belang. 

Voor ik er een paar opsom, moet mij nog iets van het hart.

Veel contentmakers klagen over hun opdrachtgevers. Het moet allemaal recht-toe-recht-aan. Verhalen worden vrijwel zonder uitzondering verticaal verteld: korte inleiding, heldere uiteenzetting van de belofte, waarna een simpel schrijfsel van a naar b volgt Want: lezers hebben structuur nodig en de opdrachtgever SEO, omdat hij of zij bang is dat het verhaal anders niet wordt gevonden.

Dat zijn, in één zin, twee argumenten die niet kloppen.

Het is dus niet zo raar dat veel van deze verhalen een week of wat later terechtkomen op het kerkhof van vergeten content. De analyses die data-experts vervolgens maken, leiden vaak tot teleurstelling, maar zelden tot een andere overtuiging. Bedrijven volharden in verhalen met een kop en een staart, maar zonder begin of einde. 

"Ja", hoor je dan, "we hebben niet zoveel spannends te vertellen. We moeten gewoon in het domein aanwezig zijn, ook al weten we dat de verhalen niet worden gelezen."

Dat is een domme redenering. 

Hoe saai je business ook is, je kan uit het niets een verhaal creëren dat de aandacht trekt. Je zult er alleen tijd in moeten steken, en moeite. Een verhaal dat werkt begint met een gedegen voorbereiding. Je moet er goed over nadenken wat je wilt vertellen. 

En verder?

1. Een binnenkomer.

Wie een verhaal vertelt, staat in de spotlights.  Je hebt een paar tellen om indruk te maken. Dus houd het kort. Neem in twee zinnen de lezer bij de hand en trek hem jouw wereld in. Voer hem mee naar een kerkhof, een kapperszaak, een machinefabriek of weet ik veel waar naar toe. Het maakt niet uit. Je hoeft ook niet in detail te treden. Zorg er alleen voor dat het publiek zich jouw openingszin kan verbeelden: visualiseren

 

2. Doorbreek een patroon

Voorbeelden werken goed. Maar het werkt nog beter als je een patroon doorbreekt. "In dit soort gevallen doe ik eigenlijk altijd zus, maar dit keer doe ik het zo'. Doordat je afwijkt van 'normaal gedrag' zijn lezers, luisteraars, kijkers 'hooked'. Hun nieuwsgierigheid is gewekt.  

 

3. Zo eerlijk mogelijk

Eerlijkheid loont. Wantrouwen staat vooruitgang in de weg. Mensen willen weten waar je voor staat. Ze willen weten wat ze aan iemand hebben en wat ze mogen verwachten. Ze willen het ‘waarom’ horen, lezen of zien en het liefst alledrie tegelijk. Durf je dus kwetsbaar op te stellen. Het maakt je verhaal menselijk en zorgt voor herkenning.

 

<Lees verder na de quote>

 

Bedrijven blijven volharden in verhalen met een kop en een staart, maar zonder begin of einde. 

 

4. Een aankondiging/een voorspelling

De cliffhanger is een beproefde tactiek. Het publiek blijft wel hangen als je ze iets belooft dat de moeite van het wachten waard is. In de tussentijd kun je nog even iets anders vertellen dat je kwijt wilt of belangrijk vindt. Een aankondiging of een voorspelling zijn prima cliffhangers.

"Ik banjerde door de verlaten straat toen ik de motor van een auto hoorde ronken. Het voertuig kroop langzaam dichterbij. Mijn hoofd bonkte. Ik had dit al eens eerder meegemaakt en het was verschrikkelijk..." 

Het is een beetje een 'dark' voorbeeld, maar dat past wel op een content-kerkhof. Ik heb het bewust knullig opgeschreven. Het gaat even om het principe. Je wilt dat je publiek alert is en denkt: wat gaat er in godsnaam gebeuren? Het leuke van zo'n cliffhangertje is dat je niets hoeft uit te leggen en je rustig iets anders kan vertellen voordat je naar deze situatie teruggrijpt. 

 

5. Een grappige twist

Zoals ik al eerder aanstipte: veel verhalen verlopen lineair, van a naar b. Een twist maakt zo'n verhaal aantrekkelijker, omdat ze bekende structuren en patronen doorbeekt. Wanneer je een grap aan de twist koppelt, win je twee keer. Ieder mens houdt van een grap. Nou ja, bijna ieder mens.

Verrassing en humor verlevendigen én vermenselijken content en maken het bovendien makkelijker om de olifant in de kamer te benoemen. Hoewel de boodschap van een bedrijf doorgaans serieus zal zijn, komt er gelukkig steeds meer ruimte voor een glimlach in content. Humor breekt het ijs, waardoor het publiek zich op zijn gemak voelt. 

Tot slot, mensen beleven pas plezier aan je verhaal als jij er plezier in pompt. Actie = reactie. 

 

5. Karakter

Een fijn verhaal heeft een hoofdpersoon. Een accountmanager van een vakbond bijvoorbeeld. Maar hoe interessant is een accountmanager van een vakbond? Het personage wordt pas menselijk als je er karaktertrekken aan toevoegt. Ellen werkt nu alweer 3 jaar bij onze vakbond, ze kijkt graag voetbal, drinkt bier en ruikt naar smeerolie. Nu weet het publiek wie Ellen is, omdat het zich haar kan voorstellen. Mensen voelen op hun klompen aan wat ze aan het verhaal zal toevoegen.

 

6. Passend

Mensen zijn vooral geïnteresseerd in zichzelf. Kies dus een onderwerp waar ze om geven. Er zijn allerlei kenners die je daarbij kunnen helpen. Wij hebben zelf ook zo'n data-miner in de club, die uitvogelt waar mensen naar zoeken.

Je kan overal een verhaal van maken. Maar je kan er vergif op innemen dat een verhaal over wuivende palmen bij vakantie-inkopers eerder aanslaat dan een verhandeling over scheikundige verbindingen en dat zakelijke klanten van een telecombedrijf eerder geneigd zijn om een verhaal over smartphones te lezen dan een filmpje te bekijken over een kledingoutlet in Roermond. Een contentplatform dat geen relatie legt met de doelgroep is gedoemd te mislukken - en op het kerkhof van vergeten content te worden bijgezet.

 

7. Toegankelijk

Wil je dat jouw content bekeken wordt?  Maak het dan toegankelijk voor het juiste publiek. Je kan de meest spannende verhalen schrijven met bizarre twists en te gekke karakters, maar als je ze niet onder de neus weet te krijgen van de juiste mensen, belanden ze alsnog op het kerkhof. In een tijd waar advertentiebudgetten onder druk staan, alles goedkoper moet en de acquisitiekosten naar beneden worden bijgesteld, moet je voorkomen dat je je met jouw verhaal op een verkeerde doelgroep richt en alle creatieve inspanningen voor niks zijn geweest.

Hoe je dat doet? Dat geheim verklap ik nu nog niet. Dat neem ik dan maar mee mijn graf in, als corona me noodlottig zou worden. 

 

Het ga jullie goed en maak fijne content. Als de rondleiding op het contentkerkhof je is bevallen, mag je het verhaal gerust delen met ieder die je kent. Content is er om gezien te worden! 

 

 

Benieuwd wat mensen van jouw content vinden? 

Laat El Contento een check uitvoeren.

 

 

 

Plaats je reactie!